torsdag, januari 22, 2009

Media

Media rapporterade häromdan att Bruce Springsteen uppträdde tillsammans med Peter Seeger (och dennes förmodligen gravt mega-oidipala sonson) framför lincon memorialet inför Obamas kröning. De avslutade med den förväntade This land is your land och en massa vita människor gungade med och sjöng. Det anmärkningsvärda var att de tog med en vers som oftast lämnas ut när låten framförs.
There was a big high wall there that tried to stop me
Sign was painted, it said private property
But on the back side it didn't say nothing
That side was made for you and me.
Inom folkmusiktraditionen är det inte ovanligt att ändra om i låtar och hålla på men inte är det någon tillfällighet att de valde att sjunga den versen just där och då.

Man kan snacka länge om USAs politiska identitet och dess trender i samband med Obama. Men det som jag skulle vilja se är Springsteen framföra samma vers när han är the main attraction på Super bowl i Tampa den 1a februari. Men då Super bowl verkar vara det gig som inte ger en enda poäng för att hålla på sin konstnärliga integritet genom att inte köra de absoluta stänkarna får vi nog räkna med Born in the USA och möjligtvis The river, Hungry heart eller Born to run, alternativt Thunder road.

Bruce Springsteen är väl på något sätt the working man's Bob Dylan. De två har uppträtt tillsammans vid ett antal tillfällen men Blöjopera anar en kulturell spricka mellan dem. Bob Dylan kommer i rakt nedstigande led från Woody Guthrie (som ju skrev This land is your land). När Dylan avvek från folken och pluggade in och uppfann folkrocken var det (enligt vissa källor) Pete Seeger som på Newport 1965 drog ut kontakten. Springsteen i sin tur spelade 2006 in vad man nästan får kalla en coverskiva med Seegerlåtar. Skillnaden ligger väl i att Dylan baserade sig på Guthrie medan Springsteen inte "upptäckte" Seeger förrän sent i karriären.

Nu är det ju inte så att Dylan har monopol på Guthrie, men nog vore det tyngre om Dylan framfört den mytomspunna versen. På Super bowl, samt visat kuken.

In other news kan vi rapportera att Jeff Dowd, den man som agerade förlaga till The Dude i bröderna Cohens klassiska The big Lebowski hamnade i bråk på Sundance. "No shots were fired"

På tal om Sundance så får vi gratulera Jonas Odell, vars Lögner vann pris för bästa internationella kortfilm. Jag hade chans att se den på Uppsala Kortfilmsfestival och visst var den bra. Den kan kortast beskrivas som ett gäng anekdoter (en bedragare, en mytomanzigenare etc) som berättas över väldigt snygga animationer.

På det slänger vi in en video jag snott av BES av Lykke Li när hon gör en cover av Rick Ross' Hustlin'

Lykke Li @ NTBR Part 4 - "Hustlin'" from Drew Innis on Vimeo.

3 kommentarer:

Johan Wicklén sa...

Det där var seriöst jävligt bra. Hon kommer fan undan med vad som helst.

Ill Soliloquy sa...

ah, classic Blöjopera. Jag hoppas givetvis att du besöker indiefestival i sommar också, for that in-depth reporting. Kan följa med och komplettera, om det skulle behövas menar jag. Ska höra på Lykke Li nu.

Anders Håkansson sa...

It's a date Ola!