fredag, december 22, 2006

På genomresa

Jag och flickvännen var och åt på restaurang häromdan, en ganska fin restaurang, inte skitfin men ändå. När vi kom in satt en alkis i hörnet. Notera att man bortom rimliga tvivel såg på honom att han var lodis, alkis, a-lagare what have you (han såg ut som Per Oscarsson, om Per Oscarsson spelat in Sult två dagar innan sin död och burit alla de fysiska attribut riktiga alkoholister bär). Han kallade till sig en servitris och drog följande harang för henne.

"Hej, jag är på genomresa genom stan, jag är på väg ner till Skåne för att handla i mjölkkor, jag tänkte äta en bit här och jag undrar om det är okej om jag dricker egen medhavd dricka." och gestikulerade bort mot garderoben.

Servitrisen säger till chefen som kommer till bordet. Lodisen upprepar sitt lilla utlägg. Chefen nekar mannen.

Lodisen börjar då gorma "Så jag får alltså inte äta här?!" över hela restaurangen, han fortsätter. "Jag hade fan tänkt att lägga 6-700 spänn här." Sen tittar han på chefen (som är av indiskt ursprung, dock ovanligt mörk i hyn) och säger "jävla kinagubbe". Mannen fortsätter "asså, jag bränner lätt 3-4 tusen här ikväll, men jag går väl till någon annan krog". Vid det här laget försöker Chefen bara mota bort alkisen eftersom han stör gästerna. Då kläcker lodisen ur sig "jävla svarting" och går.

Fuller, go easy on the Pepsi!

On a less serious note måste jag summera en diskussion som jag och några vänner hade nyårsdagen för några år sedan, vi var bakfulla och satt och kollade på Ensam Hemma.

Det borde skapas en spin off-serie av Fuller (spelad av Kieran Culkin) från Ensam Hemmafilmerna, ni vet han som kissar i sängen, som blir klämd bakom en stol, han med de stora glasögonen, Kevins kusin typ.

Hela serien är en sit com av klassikt snitt, Fullers familj handlar det om och Fuller är protagonisten. Serien ska gå ut på att Fuller är sängvätare, vilket gör honom till något av en out cast. Själklart ska repliken, tag linen "Fuller, go easy on the Pepsi!" förekomma i varje avsnitt.
Fullers mest kända min ska vara den som han levererar stenhårt mot Kevin när han säger att han inte vill sov med Fuller eftersom han kissar på sig. Fuller tittar på honom med iskall blick, lyfter ena ögonbrynet, ler med halva munnen och tar en stor slörp Pepsi.

Blöjopera presenterar: Jul

Ghost of Christmas past. Jag intresserar mig för Coca Coloas julreklam, ni vet den med lastbilarna som tänder alla juleljus. Den reklamen måste fan ha gått i minst 10 år, förmodligen femton, kanske tjugo. Nämn en annan reklam som klarar tidens tand i femton år. Det finns inte. Gamla reklamer är pinsamt dåliga at best, men inte Coca colareklamen, den väcker fortfarande julkänslor med sin pedofilidoftande estitik.

Denna dagen ett liv. Idag, Den 22:a December är årets kortaste dag (med ofrånkomligt tillhörande längsta natt), från och med nu blir det bara ljusare och ljusare. Aldrig har jag fäst så mycket hopp vid den tanken som nu, då jag är förpassad till de ack så nordliga delarna av vårt redan ack så nordliga land.


Julmusik. Att julmusik är dålig är snarare regel än undantag. Jag undrar hur mycket av Just Ds STIM-pengar som kommer till följd av deras Nu är det jul igen grej. Det finns egentligen bara en jullåt som är tillräkligt bra, Fairytale of New York, The Pouges. John Lennons Happy Xmas (War is over) är såklart en klassiker men den är förstörd av Carola och Jill Johnsson och alla andra. När vi ändå är på ämnet gubbrock kanske jag borde nämna Snön faller och vi med den av den svenska mannen.


Året närmar sig sitt slut och listorna börjar komma upp. Den mest intressanta utnämningen måste ändå Time Magazine stå för när de, till Årets Person 2006, utnämner Dig. Det är så smart att man kan krokna. Nu gäller det bara för industrin att förstå och anpassa sig efter faktumet att kulturen har antagit en form av aldrig tidigare skådat slag.


I övrigt var Patrik Sjöberg en f-i-t-t-a och Persbrandtsjukt skön i Ett herrans liv.


Jag minns inte var jag läste det men jag tycker att nedanstående anekdot på något vis vackert sammanfattar begreppet Sverige i dessa mörka tider.


Två nynazister står i kön till McDonalds, den ene tittar ut på det grådaskiga vädret och beklagar sig till sin vän över detta, varpå vännen svarar "Är du inte stolt över ditt fosterland?". Den förste nynazisten drar en djup suck och säger "Nej, inte just nu.".


God Jul

måndag, december 18, 2006

The Holiday vs Shortbus


I kväll gjorde jag något som jag aldrig gjort förut, jag gick och såg två filmer på bio back-to-back. Först såg jag The Holiday på Filmstaden, sen gick jag till Biograf Royal och såg Shortbus. Båda handlar om kärlek och jakten på något stort för att bekräfta denna.

The Holiday handlar om två kvinnor med olika kärleksbekymmer, en amerikan (Cameron Diaz) som nyss avslutat ett förhållande och en engelska (Kate Winslet) vars förälskelse nyss förlovat sig med en annan. Dom byter hus över julen. Diaz åker alltså till England och förälskar sig i Winslets bror (Jude Law). Winslet åker följdaktligen till USA och blir ihop med Diaz expojkväns kompis/kollega (Jack Black).

Shortbus handlar om en sexterapeut som i jakten på sin första orgasm utforskar sin sexualitet på den klubb filmen är döpt efter. Dessutom får vi bland andra följa ett bögpar som letar efter lite krydda i sexlivet.

När jag såg Holiday var salongen mer eller mindre full, brevid mig satt ett par kvinnor som, i kropp och själ, impregnerats av den sexuella konsumtionsrevolutionen vars bibel är Sex and the city-boxen. Deras kommentarer under filmen var min stora behållning (tillsammans med Jude Law), det var idel cosmokommentarer, och sådana kan man inte störa sig på (det är som att bli arg på rullstolsbundna eftersom de tar lång tid på sig att komma ombord på bussen).

Shortbus fick jag sällskap av typ 5 personer, som alla var tysta under hela filmen.

I The Holiday får vi inhamrat att Diaz inte kan gråta och i Shortbus är det alltså orgasmen som åtrås. I båda filmerna når kvinnorna sina mål, fast genom fundamentalt olika tillvägagångssätt. Där The Holiday följer romkommönstret till punkt och pricka utmanar Shortbus genom att vara allt The Holiday inte vågar vara. Där The Holiday når sitt känslomässiga klimax i och med sex är det i Shortbus endast en ram och till viss del en katalysator för känslor.

De två filmerna markerar i mångt och mycket två helt olika tidsepoker inom den popkulturella sexualiteten. Där Shortbus är den kanske första riktigt hypade kulturyttringen som markerar nollnoll-talets postpornografiska syn är The Holiday ytterliggare en manifestation av 1990-talets sexkultur. Något som lyfts fram som edgy i The Holiday är att Diaz ligger med Law första gången de träffas, utan att må dåligt av det - Carrie Bradshaw hade varit stolt. I Shortbus grottar man snarare in sig i den sexualisering som uppkommit från faktumet att vi, oftast förgäves, söker känslor och deras uttryck i sex.

I Holiday säger Winslet att även om hon varit den som ständigt upplevt obesvarad kärlek är oerhört fascinerad av fenomenet, begreppet ’kärlek’, dess kraft att påverka liv och möblera om personers sinnen. I Shortbus avhandlas det som kommit från att människor allt för länge satt sin tillit på Winslets formulering (kanske mycket på grund av just romantiska komedier som utspelar sig runt jultid) och nu obsessar runt det enda riktigt konkreta uttryck vi egentligen kan enas om angående den åtråvärda kärleken, sex.

Som svensk upplever jag Shortbus också en aning extra skön eftersom the ark bidrar med två låtar, inklusive sin version av Nationalteaterns lysande Kolla kolla samt att en svensk neger på six foot five med liten kuk flimmrar förbi. Jag inbillar mig att svenskreferenserna är små blinkningar till Den svenska synden med Vilgot Sjömans Jag är nyfikenfilmer i spetsen. Och kanske är det den mest konkreta vattendelaren för de här två filmerna. Medan The Holiday grundar sig på den sexualisering som spårat ur på grund av den exploatering av den sexuella revolutionen är Shortbus den akronologiska uppföljaren till den idealism som stod för samma sexuella revolution. Den idealism som hävdade att sexualiteten inte bör spärras in eftersom den då antar fula former.

Där The Holiday, i enlighet med sin tid, ”ger publiken vad den vill ha” tar Shortbus, i enlighet med sin tid, avstånd från vad Hollywood tror att publiken vill ha.

Vi har genom filmmediets liv hänförts av otaliga inflygningar över New York, New York från fågelperspektiv och så vidare. Ditoscenen i Shortbus är förmodligen den snyggaste sedan 1979 då Woody Allens Manhattan kom. Jag kan inte hjälpa att de semianimerade klippen (som återkommer genom filmen) drar mina tankar till The science of sleep. Det är förmodligen såhär som 2007 kommer att se ut. De tunna linjerna som boomade i och med Cheap Mondays dito runt 2005 kommer att ersättas av färgglada wellpappsskapelser och tyll och staniolpapper i klara färger. Fram med flörtkulorna och piprensarna för att ligga före tiden med andra ord.

Jag vill inte avslöja för mycket men jag vill säga att den kärlek vi upplever mellan bögparet i Shortbus förhåller sig till kärleken mellan Diaz/Law Winslet/Black som ”Jag älskar dig” förhåller sig till ”Jag älskar tårta”.

Två svaga cosmopolitans till The Holiday och fyra hårda orgasmer till Shortbus.

Shoutout till Viktor.

söndag, december 17, 2006

Världens modernaste land

Såg nyss på första avsnittet av Världens modernaste land av och med Fredrik Lindström. Kvalité! SVT står som garant för snygg utformning och snygga effekter, främst i form av världens snyggaste pratshowsutformning och herr Lindström inklipt i gammalt arkivmaterial.

Jag gillar upplägget med någon slags metatelevision, tankarna går helt klart till långfilmer såsom Vuxna Människor. De åldrande ironikerna har följer sin postironiska linje genom voice-overs för tankar om allmänmänsklig osäkerhet.

Första avsnittet var bra, snyggt och höll hög kvalité. Men inte jättemycket mer. Jag hoppas verkligen att frågeställningarna slipas längre fram i programserien, dessutom känns den koppling till emperi för att undvika tyckande som källa som programledaren inflikar en utläggning om i programmet inte helt stabil.

På hemsidan kan man dessutom göra ett lagomtest för att se hur svensk man är.

Världens modernaste land går på onsdagar klockan 20.00 och repriseras söndagar 12.40. Dessutom ligger det såklart ute på ett nät nära dig.

Hur man dödar en subkult

Men visst måste man se den.

lördag, december 16, 2006

Hela ärligheten

Enligt Svenska dagbladets näringslivsdel E24 idag hjälper din radio- och tv-handlare dig med tips om hur du undkommer tv-avgiften vid köp av digitalbox trots att lagen säger att det till och med är de som ska raportera till radiotjänst när du köper digitalbox. Efter allt rabalderna angående Stegö Chilò blev jag överraskad. Jag fick väl intrycket, mot bättre vetande, att svensken verkligen brydde sig om Public service, SVT, fri television och sånt.

Kanske var hela Stegö Chilò-grejen vanlig svensk jantelag. Det är ok att bryta lagen om alla andra bryter mot lagen, men inte om du inte är som alla andra. Missförstå mig inte, jag gillar jantelagen. Jag blev bara väldigt besviken på svenskarna när jag läste artikeln om de olagliga digitalboxförsäljarna imorse. Det pratades ju fint om kollektivet, men var det egentligen bara ett uttryck för svenskens avsky mot Stegö Chilòs karriärsklättring?


En annan artikel i Expressens konsumentsdel DinaPengar skruvar frågan ytterliggare ett varv. Tydligen är elektronikåterförsäljarbranchen (Elgiganten, Siba, Expert, OnOff) överlägsen när det gäller klagomål och fällningar till ARN (Allmänna reklamationsnämnden). Vi ser alltså i dagens ljus elektronikkedjornas dubbelsidiga falskhet. De använder oärliga metoder för att tjäna pengar på folk samtidigt som de vinner folklighetspoäng genom att hjälpa dem spara pengar genom oärliga metoder. Att de pengar branchen hjälpt folket att spara sedan går ner i fickorna på andra (eller samma) handlare istället för till folkbildning är väl ett kapitel för sig och kanske svaret på frågan.


När man har oligopol behöver man inte anstränga sig alls.



Det brinner i Paris /Helt off

torsdag, december 14, 2006

Deaths


Marissa Cooper


1988-2006

She broke your throne,
and she cut your hair
And from your lips she
drew the Hallelujah

onsdag, december 13, 2006

Dr Phil vs. Bum Fights

Bum fights är äkligt. Dr Phil är äkligt. Se hur det blir när man kombinerar de två.

Jag vet inte vad som är äkligast men visst är det skitfint att Dr Phil säger att han "refuse to publishize" sånt här och sen lägger CBS ut det på youtube (vet ej om det sänts i tv). Roligast är dock Bum Fightskillens utklädnad.

Kära Elsa

Det finns så mycket att säga om Christer Fuglesang. Är han ett stort steg för Sverige? Hela fenomentet att Christer äntligen finns i rymden påminner mig om Sipsonsavsnittet där, på grund av sviktande intresse från allmänheten, Homer och Barney erbjuds chansen att åka till rymden. Jag tror att NASA lät Fuglesang åka upp eftersom de visste att det skulle få uppmärksamhet i Sverige. Första svensken i rymden, klart man måste kolla. På något sätt sitter känslorna från kalla krigets kapprustning i oss fortfarande. Vi tycker ju att det är en imponerande prestation. Och naturligtvis frossar skänk-50-kronor-till-världsnatufonden-och -få-en-snygg-bakgrundsbild-med-en-isbjörn-på-till-mobilen-kvällspressen i det.

För övrigt kanske man kan se Christer Fuglesangs rymdresa som ironins, kanske till och med hela 90-talets, död. Alla minns vi Percy tårars drift med Fuglesang. Men han fick rätt till slut. Christer är cool. Och lejonparten av Killinggänget medverkar i Parlamentet.


Trots det tryck som Fuglesang måste känna, på grund av den status som skämt han hade i Sverige, gör han det inte lätt för sig när han deklarerar att han ska ha med sig en freesbee upp och kasta ut i rymden, därmed slå världsrekord i feesbeekast. Han tar med sig en bild av rektorn för Umeå Universitet och älgkorv upp i rymden.


Det enda som skulle kunna rädda mitt anseende till Christer Fuglesang är om han efter nedkomst uttalar sig med "Vilken jävla resa!".

Så sant så sant


"Kannabisröken går ner i lungorna och sen ut till händerna och gör så att dom inte städar så ofta."


Fråga Anders & Måns förra veckan.

fredag, december 08, 2006

8 December

Idag 8 december är John Lennons dödsdag. Yoko Ono har nyligen föreslagit att den 8 december ska bli en internationell dag för förlåtande. Annars är det samma gamla vanliga nostaligi som genomsyrar Lennons ande som alltid. Folk gör tributefilmer och lägger ut på youtube, med svartvita fotografier med Imagine som bakgrundsmusik.

För att fira detta faktum bjuder Blöjopera i sammarbete med YouTube.com på ett klipp från The Rolling Stones' Rock and Roll Circus från 1968. Dirty Mac, bestående av John Lennon, Eric Clapton, Keith Richards ochMitch Mitchell, framför Yer Blues från Beatles The White Album.

Mycket nöje


torsdag, december 07, 2006

Mysteries of British comedy no.165


Graham Chapman of the Monty Python and Ralph Ineson, Finchy in the BBC series The Office, bear a remarkable resemblance to each other. Quite extraordinary actually.

The Science of Sleep

Gick förra veckan på The Science of Sleep, jäkligt bra film. En klockren fyra. Snygg, skön, bra. Igår när jag satt och åt började en kille i korridorens kök snacka om att han hade varit och sett den och hatat den. Han tyckte att den var tråkig och händelselös. Jag citerar "Asså den hade typ ingen handling, eller asså den hade ju handling men ingen typ rädda-världen-handling". Obetalbart!

Blöjopera presenterar exklusivt

Stockholm 2006

Shake 'em if you got 'em!

Kiruna 2006

fredag, december 01, 2006

Sisten in är Lars Danielsson!

Verkligheten tangerar kulturen.

1999 visades killinggängets Gunnar Rehlin - En liten film om att göra någon illa på SVT. Det är en mockumentär om hur Killinggänget lanserar en nationell hat-kampanj mot före detta filmkrönikanprogramledaren Gunnar Rehlin, så småningom får Gunnar Rehlin upprättelse, förstärkt av allmänhetens förakt för Killinggängets hänsynslöshet, och reser sig som en vinnare.


Jag funderar på Lars Danielsson. Lars Danielsson fick i mångt och mycket bära hundhuvudet för tsunamikatastrofen, han blev mer eller mindre korsfäst av media. Nu har Sverige haft regeringsskifte och Lars Danielsson är tungt utsatt för arbetsplatsmobbning på UD, av utrikesminister och analsexentusiast Carl Bildt. Och plötsligt vänder vinden. Lars Danielsson framhålls nu som ett offer av omständigheterna. Samma människor som 2005 och tidigt 2006 pissade på Danielsson i tidningarna kramar nu om honom. Samma nyhetskonsumenter som tidigare krävde hans avgång använder nu honom som ett exempel på Moderaternas ondska.

Min personliga analys av detta är att den svenska tidningsläsaren förskjöt sina känslor efter tsunamin på Danielsson trots att tidningsläsaren innerst inne visste att det inte var Lars Danielssons fel. Nu när Danielsson får den bestraffning som man yrkat på vaknar det svenska samvetet och läxar upp: Lars Danielsson är bara människa.


Senaste nytt: Göran Persson har sagt år Fredrik Reinfeldt att säga åt Carl Bildt att inte sacka Lars Danielsson. Den som lever får se